Vakuovací baličky potravin - co ještě nevíte
Máte chuť na zdravé potraviny?
Pak je právě pro Vás určen systém vakuového balení potravin, který uchová potraviny déle čerstvé. Jedná se o přirozený způsob uchovávání potravin pomocí odsátí vzduchu. Bez použití konzervačních a jiných chemických látek docílíte zdravého a delšího uchování potravin. U takto uložených potravin se neztrácí chuť, vitamíny, nutriční hodnoty a potraviny jsou chráněny před bakteriemi, plísněmi a dalšími mikroorganismy.
Co je to vakuování?
Znehodnocení a zkáza potravin je způsobována chemickými reakcemi, působením vzduchu, teploty, vlhkosti, enzymů, mikroorganismů a plísněmi. Při úpravě potravin vakuováním předejdete všem těmto nepříjemnostem. Vakuově zabalené výrobky jsou hermeticky uzavřeny ve vzduchoprázdnu. Hlavní přednost spočívá v tom, že v uzavřeném sáčku (nádobě) není žádný kyslík. U potravin to znamená silně zpomalený růst mikroorganismů, čímž se podstatně prodlužuje jejich trvanlivost.
Proč potraviny vakuovat?
Vakuové balení poskytuje výrobkům vynikající ochranu. Ve vakuu zabalené potraviny jsou chráněny před zkažením, vysycháním, změnou chuti a ztrátou hmotnosti. Úprava potravin vakuováním revolučně mění způsob nákupu a uchování potravin. Konzervace potravin bez vzduchu prodlouží dobu trvanlivosti. Potraviny budou déle čerstvé, svěží a déle použitelné.
Uchování vakuovaných potravin:
V ledničce – vakuově zabalené potraviny jsou chráněny před oxidací a brání rozkladu biologicky aktivních látek. Brání ztrátě původní chuti a uchování se výrazně prodlouží.
V mrazničce - vakuované potraviny jsou chráněny před ztrátou vody, načichnutím potravin v mrazničce a ztrátou původní chuti. Při pokojové teplotě – Doporučuje se vakuovat suché potraviny jako jsou těstoviny, rýže, suchary, sušené ovoce, čaj, kávu, koření, luštěniny a sýry. Tyto potraviny uchované ve vakuu jsou chráněny před parazity, plísněmi, bakteriemi a jinými mikroby, udržují si původní barvu a chuť.
Potraviny chlazené +3/+6°C | Doba uchování bez vakuování | Doba uchování vakuováním |
---|---|---|
Červené maso | 3-4 dny | 8-9 dnů |
Bílé maso | 2-3 dny | 6-9 dnů |
Ryby celé | 1-3 dny | 4-5 dnů |
Zvěřina | 1-3 dny | 5-7 dnů |
Uzeniny | 7-15 dnů | 25-40 dnů |
Krájené uzeniny | 4-6 dnů | |
Měkké sýry | 5-7 dnů | 14-20 dnů |
Tvrdé sýry | 6-20 dnů | 25-60 dnů |
Zelenina | 1-4 dny | 8-10 dnů |
Ovoce | 5-8 dnů | 10-14 dnů |
Potraviny vařené, upravované | ||
Kaše, polévky zeleninové | 2-3 dny | 6-10 dnů |
Těstoviny, rýže | 2-3 dny | 6-8 dnů |
Maso vařené, pečené | 3-5 dnů | 10-15 dnů |
Měkké pečivo | 2-3 dny | 6-8 dnů |
Potraviny zmražené -16 - -20°C | ||
Maso | 4-5 měsíců | 15-20 měsíců |
Ryby | 3-4 měsíce | 12 měsíců |
Zelenina | 10 měsíců | 18-24 měsíců |
Potraviny s pokojovou teplotou 20-25 °C | ||
Chléb | 2 dny | 6-8 dnů |
Balené sušenky | 4-5 měsíců | 12 měsíců |
Těstoviny | 6 měsíců | 12 měsíců |
Rýže | 6 měsíců | 12 měsíců |
Mouka | 4 měsíce | 12 měsíců |
Suché ovoce | 3-4 měsíce | 12 měsíců |
Mletá káva | 3 měsíce | 12 měsíců |
Čaj sypaný | 5 měsíců | 12 měsíců |
Práškové mléko | 1-2 měsíce | 12 měsíců |
Potraviny v prášku | 1-2 měsíce | 12 měsíců |
Pozn: Údaje v tabulce jsou pouze orientační. Trvanlivost závisí také na počáteční čerstvosti balených potravin a na správném použití vakuových baliček.
Naše typy
Chcete zabalit dětem zdravě a bezpečně svačinu do školy?
Takovéto balení Vám zajistí čerstvost svačiny a zároveň ochrání obsah školní tašky Vašeho potomka před ušpiněním.
Máte v lednici rozbalené aromatické potraviny?
Po zabalení takovýchto potravin vakuovou baličkou zabráníte nepříjemnému zápachu v lednici a ostatní potraviny ochráníte před načichnutím.
Hodně cestujete?
Pokud se chystáte na dovolenou nebo na delší cestu, můžete si zavakuovat několik balíčků potravin přesně podle množství, které najednou spotřebujete. Větší množství malých balíčků Vám zajistí čerstvost Vašich potravin. Výhodou je, že vždy otevřete jen jeden balíček s potravinami, které ihned spotřebujete a zbytek potravin zůstane pro pozdější použití bezpečně zabalen.